Ik zoek een notaris 

Belastingdienst gaat per sector toezicht houden op zzp-wetgeving en richt vizier als eerste op zorg en bouw

6 februari 2020

De Belastingdienst begint in een deel van de zorg en de bouw met een sectorgerichte benadering als het gaat om het toezicht op zzp-wetgeving. Dit staat in een brief die staatssecretaris Vijlbrief deze week aan de Tweede Kamer heeft geschreven.

Het toezicht richt zich in de sector zorg specifiek op ziekenhuizen en zelfstandige klinieken en in de bouw op (grote) bouwprojecten. Daarbij wordt ook gekeken naar bemiddelingsbureaus en intermediaire partijen die in deze sectoren actief zijn.

Bij de uitvoering wil de Belastingdienst gaan samenwerken met brancheverenigingen en koepelorganisaties. Dit om te voorkomen dat er als gevolg van het toezicht een ongelijk speelveld ontstaat of sprake is van marktverstoring.

Krapte op de arbeidsmarkt

Steeds meer bedrijven hebben te maken met het gegeven dat opdrachtnemers liever als zelfstandige werken dan in dienst treden. Dit is met name het geval in sectoren die te kampen hebben met krapte op de arbeidsmarkt, zoals de zorg en bouw. In deze sectoren zal de Belastingdienst daarom starten met de invoering van het sector brede toezicht. Het is de bedoeling om dit later uit te breiden naar andere sectoren, zoals onderwijs, ICT, horeca en detailhandel.

De Belastingdienst controleert of er sprake is van een dienstbetrekking, geeft voorlichting en biedt naar eigen zeggen 'een helpende hand om duidelijkheid te geven wanneer een arbeidsrelatie wel of geen dienstbetrekking is volgens de huidige wet'.

Controleren dienstbetrekking uitgebreid

De controles waren deels opgeschort na het mislukken van de wet DBA. In afwachting van nieuwe wetgeving voor het inhuren van zelfstandigen, heeft het kabinet een handhavingsmoratorium ingesteld dat in ieder geval geldt tot 1 januari 2021. Hoewel de Belastingsdienst dus beperkt handhaaft, zijn de mogelijkheden vanaf 1 januari 2020 wel uitgebreid.

Handhaving zal zich volgens de dienst met name richten op gevallen waarin een opdrachtgever kwaadwillend is. Daarnaast zullen echter ook opdrachtgevers worden aangepakt die - na constatering dat er sprake is van een dienstbetrekking - hun werkwijze niet binnen een redelijke termijn (ongeveer drie maanden) aanpassen.

De brief van Vijlbrief is hier te downloaden.

 

Terug naar overzicht


 
zzpnotariskantoor.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord