Ik zoek een notaris 

Geen inkomstenbelasting als zzp'er in 2019 tot een winst van € 28.047

Weet jij hoeveel aan inkomstenbelasting je als zzp'er in 2019 over je winst moet betalen? In dit artikel laat ik graag zien hoe je in 2019 tot € 28.047,- winst kunt maken zonder ook maar een cent inkomstenbelasting als zzp'er te betalen. Hiervoor hoef je geen gekke trucjes voor uit te halen of obscure bv’s op te zetten. Gewoon verstandig omgaan met de regelingen die ons belastingstelsel je biedt, is genoeg. En natuurlijk profiteer je ook bij meer winst van mijn tips! Lees dus snel verder hoe ook jij in 2019 tot € 28.047,- geen cent inkomstenbelasting betaalt.

Geen inkomstenbelasting als zzp'er in 2019 tot € 28.047,- winst

Je leest het goed: als zzp'er hoef je in 2019 over een winst tot € 28.047,- geen inkomstenbelasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Maak je meer winst? Dan kan het
bedrag zelfs nog verder oplopen.

Voorbeeld

Stel, je bent startend zzp’er met een te verwachten winst uit onderneming (als eenmanszaak, dus geen bv) van € 28.047,-. Je hebt geen andere inkomsten en je hebt 1.225 uur gewerkt, waarmee je aan het urencriterium voldoet. Om zo min mogelijk belasting te betalen over je welverdiende winst, kun je gebruikmaken van verschillende aftrekposten.

Als zzp'er heb je mogelijk recht op onderstaande aftrekposten:

● Zelfstandigenaftrek
● Startersaftrek
● Oudedagsreserve
● MKB winstvrijstelling
● Toepassing heffingskortingen

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

De zelfstandigenaftrek is de grootste aftrekpost voor zzp'ers. Je komt hiervoor in aanmerking als je geld verdient aan jouw onderneming en als je voldoet aan het urencriterium. Dan mag je een bedrag aftrekken van de winst uit onderneming die je hebt behaald. De zelfstandigenaftrek is in 2019 een bedrag van € 7.280,-. Als je starter bent, kan deze aftrekpost nog hoger uitvallen. Je mag dan het bedrag namelijk verhogen met nog eens € 2.123: dit is de zogenaamde startersaftrek. Deze mag je drie keer toepassen in de eerste vijf jaar van jouw onderneming. Daarom is het belangrijk goed te kijken of het toepassen van de aftrek loont. Geeft het je maar een klein voordeel, dan kun je eventueel ook wachten tot het volgende jaar, waarin je er misschien meer aan hebt.

MKB winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een directe aftrekpost op je winst. Deze vrijstelling bedraagt in 2019 14%, ongeacht de hoogte van je winst. Als jij winst maakt van € 28.047 komt dat neer op € 2.610,-. Je hoeft niet te voldoen aan het urencriterium. 

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn directe kortingen op het te betalen belastingbedrag. Ook als zzp'er kom je voor diverse heffingskortingen in aanmerking. De belangrijkste zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Algemene heffingskorting

Iedere belastingplichtige in Nederland heeft recht op de algemene heffingskorting. Heb je nog niet de AOW-leeftijd bereikt en heb je geen andere inkomsten? Dan is dat € 2.477,- (tot een belastbaar inkomen uit werk en woning van € 20.384). Als je geen andere inkomsten hebt, maar je bijvoorbeeld wel een parttime baan hebt, dan wordt de algemene heffingskorting daar al over berekend. Dit kun je dan niet meer over je inkomsten uit je onderneming heffen.

Arbeidskorting

Over het inkomen dat je uit je winst uit onderneming behaalt, heb je recht op arbeidskorting. Dit is om inkomen uit arbeid te stimuleren. In bovenstaand voorbeeld met een winst van € 28.047 bedraagt de arbeidskorting € 3.399,-.

De berekening inkomstenbelasting als zzp'er

Je hebt gezien welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt om zoveel mogelijk belasting te besparen. Maar kom je daarmee ook écht uit op € 28.047,- ? Om dat aan te tonen gaan we over naar
het leukste gedeelte van dit artikel: de berekening!

Voor de berekening gaan we ervan uit dat je een startende zzp'er bent en dat je voldoet aan het urencriterium. Je maakt winst uit jouw onderneming en je hebt geen bijverdiensten. Daarnaast heb je flink moeten investeren in je onderneming en je zet ook geld weg voor jouw oude dag. In dit voorbeeld kom je in twee stappen tot de belasting die je moet betalen. Eerst berekenen we de belastbare inkomsten uit werk en woning (box 1).

Winst uit onderneming  € 28.047
- Zelfstandigenaftrek € 7.280
- Startersaftrek € 2.123
Belastbare winst voor MKB winstvrijstelling € 18.644
- MKB-winstvrijstelling € 2.610
Belastbare inkomsten uit werk en woning € 16.034

                                            
We hebben nu het belastbaar inkomen. Hier zijn de aftrekposten waar je als zzp'er gebruik van kunt maken, al afgehaald. Over dit bedrag wordt belasting berekend in box 1, waarna er nog kortingen afgaan.

Te betalen belasting

uit schijf 1 (36,55% over € 16.034)

€ 5.876
- Algemene heffingskorting   € 2.477
- Arbeidskorting € 3.399
Totaal € 0


TIP
Maak zelf jouw eigen berekening met de netto besteedbaar inkomen calculator.

Nog meer belasting als zzp'er besparen?

Als je al mijn adviezen hebt opgevolgd, heb je zoveel mogelijk belasting bespaard. Maar schrik niet: dit geldt alleen voor de inkomstenbelasting. De omzetbelasting (btw) wordt apart berekend. Vergeet dus niet elk kwartaal je btw op te geven bij de Belastingdienst en op tijd te betalen. Anders krijg je een boete en dat past niet in het thema van besparing. Daarnaast krijg je, aan de hand van je aangifte inkomstenbelasting, ook een aanslag Zvw (Bijdrage Inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet). Helaas is hier niets aan te doen. Toch zijn er nog enkele zaken die je als zzp'er kunt inzetten om net dat beetje extra te besparen:

● hypotheekrenteaftrek
arbeidsongeschiktheidsverzekering
investeringsaftrek
oudedagsreserve
lijfrente/banksparen
scholing

Al deze zaken kun je opvoeren bij je aangifte, waardoor je alsnog meer belasting bespaart.

TIP Deze artikelen kunnen ook interessant voor je zijn:

Heb je vragen? Vul dan onderstaand contactformulier in, neem contact op met één van onze regionale boekhoudpartners via zzpboekhoudkantoor.nl of stel je vraag als lid van Het Ondernemerscollectief aan de fiscale helpdesk.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzpnotariskantoor.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
[dev info]
Bootstrap: [XS] [SM] [MD] [LG]